Prijavi se
Gvožđe u vodi i problemi koje stvara - Tehnosam home - prečišćavanje vode

Gvožđe u vodi i problemi koje stvara

Autor: mix; Kategorija:

29.05.2023.

Problemi koje stvara rastvoreno i nerastvoreno gvožđe u vodi

Gvožđe u vodi

Gvožđe je jedan od najčešćih elemenata koji prave problem u kvalitetu bunarskih voda. Od mutne vode za piće do narandžasto-braon naslaga po WC šoljama, lavaboima, kadama, sudoperama, gvožđe ostavlja tragove, obojenja i neprijatan ukus vode.

Kako gvožđe nanosi štetu u Vašem domaćinstvu?

Gvožđe će se hvatati na zidove cevovoda, a naslage koje godinama nastaju će smanjivati poprečni presek, smanjivati pritisak vode u instalaciji. Voda sa povećanim sadržajem gvožđa pokvariće ukus prilikom kuvanja kafe, čaja, supe i ostavljati blago narandžaste tragove na svim elementima u kontaktu sa vodom. Čak i u manjim koncentracijama gvožđe u vodi može praviti konstantne i veoma iritantne probleme.

Uređaji u kontaktu sa gvožđem u vodi

Bilo koji uređaj koji je priključen na vodu sa povećanim sadržajem gvožđa neminivno će vremenom biti oštećen zbog stvaranja naslaga gvožđa u njemu. Braonkasto-narandžasti tragovi će se pojavljivati na WC šoljama, lavaboima, slavinama... Kade i tuš kabine će veoma brzo izgubiti svoj sjaj i boju. Čak i posuđe i veš koji se peru u vodi sa povećanim sadržajem gvožđa vremenom će izgubiti sjaj i boju i dobiti blago crvenkastu nijansu.

Voda za piće sa povećanim sadržajem gvožđa

Gvožđe u vodi ostavlja metalni ukus u ustima, a ni vizuelno ne deluje primamljivo za piće zbog stvaranja mutnoće i taloga gvožđa u čaši. Takođe vodi daje i oštar i prepoznatljiv miris. To znači da će bunarska voda, zavisno od forme i koncentracije gvožđa u vodi prilikom točenja biti braon, crvena, narandžasta, žuta. Bilo koji napitak koji se sprema sa ovakvom vodom (čaj, kafa, sokovi) će takođe imati taj prepoznatljiv metalni ukus. Čak i kuvanje testa ili povrća u vodi sa povećanim sadržajem gvožđa, će im promeniti pravu, prirodnu boju i dati taj metalni ukus.

Naslage u instalacijama
Kako se gvožđe iz vode polako lepi i taloži za zidove cevi, polako smanjuje presek instalacije i pravi sve veći otpor protoku vode. Ovo smanjuje pritisak vode u instalaciji, smanjuje efikasnost svih uređaja povezanih na instalaciju. Gvožđevite bakterije pogotovo mogu da prouzrokuju začepljenja. One ostavljaju gusti, ljigavi, braon talog koji se lepi po cevovodu i osim smanjenja poprečnog preseka cevi i smanjenja pritiska vode, obezbeđuju idealne uslove za razvoj drugih bakterija. Svaki uređaj povezan na ovakvu vodu će imati smanjenu radnu efikasnosti i radni vek.

Koža i kosa
Kao što voda sa povećanim sadržajem gvožđa ostavlja tragove na posuđu i sanitarijama, tako ostavlja tragove i na koži. Tuširanje sa ovakvom vodom može da prouzrokuje obojenje kose i oštećen izgled. Kupanje u ovakvoj vodi može dati koži crvenkastu nijansu.

Da li je gvožđe u vodi opasno?
Gvožđe u vodi nema zdravstvene nuspojave po ljudski organizam. Gvožđe najviše utiče estetski, kozmetički, daje neprijatan ukus i naslage smanjujući komfor života u Vašem domaćinstvu.

Više informacija na našoj WEB stranici www.tehnosam.rs ili WEB prodavnici Tehnosam home
Još dodatnih informacija možete naći na blogu Water Purification Blog

Izvor:Tehnosam

Loading